Výrobky s žábou neobsahují samozřejmě atrazin

Na Facebooku se objevuje další bizarní video. Tentokrát pochází z TikTokového účtu Josefa Vondráka. Vondrák na videu tvrdí, že výrobky označené žabičkou obsahují atrazin, který mění pohlaví.

Naše hodnocení: nepravda

Podrobnosti: Atrazin skutečně je schopný měnit pohlaví u žab. Je ovšem nesmyslem, že by ho obsahovali jedlé produkty. Atrazin je nebezpečný pestocid, který je v celé Evropské unii zakázaný. Neznamená to ani, že výrobky obsahují cokoliv z žáby.

Zelená žabka v kruhu s nápisem Rainforest Alliance a doprovodným textem People & Nature po obvodu, jehož doslovný překlad znamená: „Aliance neboli spolek deštných pralesů, Lidé a Příroda“ je logem mezinárodní neziskové organizace Rainforest Alliance. Jedná se o organizaci, která vznikla už v roce 1987 v New Yorku a jejímž cílem je zodpovědné podnikání, ochrana životního prostředí a lidských práv pracovníků. Snahou organizace je zlepšit život farmářů a lesních komunit spolu s ochranou přírody.

Tento znak na potravinách spotřebitele informuje, že daný výrobek byl vyroben s ohledem na udržitelnost a dodržování standardů pro ochranu přírody a lidských práv, že výrobek pochází z farmy, lesní komunity nebo podniku, který splňuje přísné standardy udržitelnosti založené na environmentálním, ekonomickém a sociální základu, nebo výrobek obsahuje složky, které byly takto získány.

Standardy jsou nastaveny tak, aby chránily životní prostředí a práva pracovníků. Jednou z povinností farem například je, aby udržely přírodní lesní porost ve stavu, že 40 % plochy je zastíněno, nebo mají zemědělci zakázáno upravovat přírodní vodní cesty. Mezi ekonomické a sociální standardy patří zákaz dětské práce, adekvátní platové ohodnocení, stanovení maximální týdenní pracovní doby a další.

Rainforest Alliance provádí u farmářů, ale i továren, jejichž výrobky mají na obalu logo Rainforest Alliance, každoroční audit podle přísných kritérií, která jsou navržena tak, aby chránila a zachovávala biologickou rozmanitost, zajišťovala a poskytovala finanční výhody zemědělcům a zároveň respektovala pracovníky a místní komunity. Všechny obaly a další komunikační materiály výrobce, který vyrábí potraviny obsahující logo žabky, musí být ze strany Rainforest Alliance rovněž schváleny.

S logem žabky se spotřebitel nejčastěji setká na kakau, čaji, kávě nebo banánech, nebo na výrobcích, které obsahují výše uvedené komodity jako složku, např. čokoláda a čokoládové cukrovinky, sušenky, snídaňové cereálie s čokoládou, nanuky, oříšky, konzervované ovoce, kávové nápoje a další.

 

redakce

Za obsah odpovídá šéfredaktor webu Jan Cemper:
Redakce: https://www.fakticke.info/redakce/