Srbský judista Nemanja Maidov byl potrestán i za neuklonění se soupeři

Po olympijských hrách byl zákazem startu ve všech soutěžích na 5 měsíců potrestán srbský judista Nemanja Maidov. Například Jindřich Rajchl tvrdí, že byl potrestán za pokřižování se před zápasem. „Srbský judista Nemanja Maidov byl Mezinárodní judistickou federací potrestán zákazem startu ve všech soutěžích na 5 měsíců, protože se před svým zápasem na olympiádě v Paříži pokřižoval. Samozřejmě jako věřící člověk a hrdý Srb se odmítl omluvit. Čemuž plně rozumím. Člověk má stát za tím, v co věří, ať to stojí cokoliv,“ napsal Rajchl.

Naše hodnocení: zavádějící

Podrobnosti: Podle dostupných informací nebyl Nemanja Maidov potrestán jen za náboženská hesla, ale také za to, že se po zápase neuklonil soupeři. „Judista Nemanja Majdov byl potrestán na základě disciplinárního řízení zahájeného v souladu s disciplinárním řádem IJF za incidenty zaznamenané během jeho výkonu v soutěži v judu na olympijských hrách v Paříži 2024 dne 31. července 2024. Konkrétně byl obviněn z toho, že „při vstupu na hřiště projevil jasné náboženské znamení a odmítl se na konci zápasu poklonit svému soupeři“, což je porušení Etického kodexu IJF,“ stojí v prohlášení. IJF také poznamenala, že sportovec měl předchozí incidenty týkající se chování, které porušovalo Etický kodex IJF. 28letý sportovec byl za podobné jednání varován dopisem v dubnu 2018 a znovu v únoru 2022.

IJF prohlašuje, že respektuje a oceňuje stejnou měrou všechny kultury, národnosti, náboženství a orientace všech svých členů, mimo jiné včetně sportovců. „Naše pravidla týkající se vystavování náboženských nebo jiných znaků jsou striktně spojena s hřištěm, což je prostor vyhrazený výhradně pro judo a kde jsou vystaveny pouze znaky a pravidla specifická pro judo, stejně pro všechny. IJF nezakazuje praktikování náboženství nebo náboženských znaků mimo hřiště, protože nadále respektujeme individuální svobodu každého člena naší komunity,“ píše se v prohlášení. „S 205 členskými národními federacemi, z nichž každá reprezentuje jinou zemi nebo uznané území (přidružení členové), je povinností IJF zajistit, aby hřiště bylo vyhrazeno pro judo a řídilo se výhradně pravidly našeho sportu. Máme nulovou toleranci k jakékoli formě diskriminace nebo provokace, která může mít dopad na výkon našich sportovců,“ uzavírá prohlášení.

 

 

redakce

Za obsah odpovídá šéfredaktor webu Jan Cemper:
Redakce: https://www.fakticke.info/redakce/