Řetězce pomáhají v postižených oblastech

V souvislosti s povodněmi se na sociální síti Facebook objevil příspěvek, který děkuje všem dobrovolníkům pomáhajícím na Jesenicku, zároveň však kritizuje řetězce za neochotu pomoci.

Text příspěvku: „Nejsem politik, ani ekonom…ale vysvetli mi nekdo se selskym rozumem, proc 90% veskere pomoci pro nas region pochazi ze soukromych zdroju ? Proc sem k nam vsechnu tu vodu, pecivo, dezinfekci, hygienicke pomucky, veci nezbytne pro deti atd privezli dobrovolnici. (…) proc tady nevidime kamiony s logem Kaufland, Lidl, Billa, kde jsme jako obcane Jeseniku dle statistik za lonsky rok utratili desitky a desitky milonu korun ? Proc 500 metru od techto subjektu, jejichz cisty zisk v nasi zemi vloni prekrocil 10 miliard korun dostavame pitnou vodu, na kterou se slozili a kterou nam poslali lide z male vesnicky na jihu Moravy zadarmo ? A ta stejna voda, je v jejich regalech za zvyhodnenou cenu ? Az se Vas priste u pokladny v jednom z tech supermarketu, kde rocne za rodinny nakup utratite 100.000,- zeptaji: a nasi kartiku mate ??? Tak je poslete do p***(**)“

Naše hodnocení: nepravda

Podrobnosti: Podle všech dostupných informací se do pomoci postiženým obcím zapojily všechny velké řetězce. Například web Kupi.cz tomuto tématu věnoval celý rozsáhlý článek a informuje o pomoci všech velkých řetězců i online prodejců potravin či mobilních operátorů. Konkrétně zmiňují T-Mobile, Vodafone, O2, Kaufland, Tesco, Alza, Rohlik.cz, Košík.cz, Makro, dm drogerie, Globus a Billu.

„Náš kamion naložený balenou vodou, polévkami, kávou, sušenkami a dalšími potravin, které mohou lidé v zasažených oblastech okamžitě použít, už je na místě,“ informovalo 18. září například Tesco.

Faktem také je, že mnoho dobrovolníků rozváželo pomoc z tzv. potravinových bank, které zásobují právě velké řetězce.

redakce

Za obsah odpovídá šéfredaktor webu Jan Cemper:
Redakce: https://www.fakticke.info/redakce/