Stát nebude kontrolovat zprávy, které posíláte přátelům

Například i poslanec SPD Zdeněk Kettner sdílel článek, ve kterém se tvrdí, že stát bude kontrolovat zprávy, které posíláte přátelům. Článek byl publikován na clickbaitovém webu Epřehledně.

Naše hodnocení: zavádějící

Podrobnosti: Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš už v červnu na sociální síti X oznámil, že návrh na sledování online komunikace (tzv. Chat Control) v legislativě EU CSAM  byl stažen z jednání Rady EU belgickým předsednictvím, protože pro něj nebyla dostatečná podpora. Proponentům se nepodařilo vytvořit kvalifikovanou většinu aby protlačili návrh k hlasování.

Článek na Epřehledně navíc mluví o vzniku nového. Návrh, který neprošel, však odpovědnost uvaluje na provozovatele chatů. Návrh Evropské rady se snažil řešit bezpečnostní rizika a tvrdí, že cílem regulace neměl být zákaz end-to-end šifrování ani snaha zakazovat či předepisovat konkrétní technologie. Ačkoli Rada uznává nezbytnost end-to-end šifrování pro ochranu základních práv, trvá na tom, že by se šifrované služby neměly stát útočištěm pro nekontrolované šíření obsahu zahrnujícího zneužívání dětí. Uživatelé, kteří odmítnou „moderaci nahrávání“, by nadále měli mít přístup k dané službě, ale bez možnosti sdílet multimediální soubory nebo odkazy.

redakce

Za obsah odpovídá šéfredaktor webu Jan Cemper:
Redakce: https://www.fakticke.info/redakce/