Harrisová se může stát prezidentkou Spojených států, přestože její rodiče se nenarodili v USA

Na Facebooku se momentálně šíří video, ve kterém vystupuje Scott Bennett. „Kamala Harris se nemůže stát prezidentkou Spojených států, protože její otec a matka se nenarodili ve Spojených státech,“ stojí v příspěvku.

Naše hodnocení: nepravda

Podrobnosti: Obvinění, že se politička nemůže ucházet o nejvyšší veřejnou funkci, protože její rodiče byli přistěhovalci, se poprvé rozšířila v roce 2020. Tehdy Harrisová nejprve zamýšlela kandidovat na prezidentku a poté souhlasila s tím, že se stane viceprezidentkou v Bidenově administrativě. V srpnu 2020 zveřejnilo více než 40 právníků z předních amerických univerzit otevřený dopis, v němž potvrdili právo Harrisové být zvolena hlavou státu.

Ústava USA říká:

„Žádná jiná osoba, než je rodilý občan nebo občan Spojených států v době přijetí této ústavy, není způsobilá zastávat úřad prezidenta; ani nikdo není způsobilý zastávat tento úřad, pokud nedosáhl věku 35 let a po dobu 14 let nepobýval ve Spojených státech.“

Tato podmínka byla splněna. Kamala Harrisová se narodila v USA, navíc jako americká občanka, a nezáleží tedy kde se narodily její rodiče.

 

redakce

Za obsah odpovídá šéfredaktor webu Jan Cemper:
Redakce: https://www.fakticke.info/redakce/