AstraZeneca sama požádala o stažení vakcín sama

Zavádějící tvrzení se šíří ohledně stažení vakcíny AstraZeneca. „Vakcíně AstraZeneca bylo s účinností od včerejška odebráno povolení k aplikaci ve všech státech EU. Ona nakonec ta pravda vyjde na povrch. Je to jen otázka času,“ napsal například Jindřich Rajchl. Podobná tvrzení šířila například i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Naše hodnocení: zavádějící

Podrobnosti: Je však snadno dohledatelné, že společnosti bylo povolení odebráno na jejich přání. „Společnost AstraZeneca započala proces ukončení dostupnosti své vakcíny Vaxzevria proti koronaviru po celém světě. Důvodem má být dostatek modernějších vakcín, které jsou účinné na nové mutace viru. V úterý 7. května Evropská léková agentura vydala oznámení o tom, že odebrání registrace vakcíny, o které společnost v rámci EU sama v březnu požádala, vstoupilo v platnost. Společnost AstraZeneca ve svém dřívějším prohlášení uvedla, že dostatek modernějších vakcín způsobil pokles poptávky po vakcíně Vaxzevria, která se již v současnosti nevyrábí a nikam se nedodává,“ píší například Novinky.cz.

Pro zájemce o očkování proti COVID-19 to nic neznamená. V ČR se totiž z 98 % očkuje vakcínami od společnosti Pfizer, ve 2 % pak od společnosti Novax. Vakcínou Vaxzevria bylo očkováno v ČR 0,24 % lidí.

redakce

Za obsah odpovídá šéfredaktor webu Jan Cemper:
Redakce: https://www.fakticke.info/redakce/